Va putea reporni economia României după 15 mai?

Europenii și americanii așteaptă relaxarea restricțiilor impuse de criza COVID-19. Între timp, numărul cazurilor confirmate după redeschiderea școlilor și economiei asiatice este în creștere. Cum va reuși economia României să se mențină deschisă după 15 mai?

Experții în sănătate publică – inclusiv cei de la Organizația Mondială a Sănătății – au avertizat de câteva săptămâni autoritățile referitor la ridicarea restricțiilor prea devreme, fapt care ar putea provoca o reapariție a noilor cazuri de coronavirus. Între timp, investitorii și analiștii avertizează că un alt blocaj economic, cauzat de infectarea cu COVID-19, va agrava major pierderile deja suferite de economia globală.

Unele țări (precum Franța, Israel și Slovenia) au planificat redeschiderea cursurilor pentru preșcolari, în timp ce altele (precum Germania, Grecia, Portugalia sau Coreea de Sud) se concentrează pe clasele primare. Suedia nu a interzis organizarea cursurilor în școlile publice, în timp ce Danemarca, Finlanda și Norvegia permit și ele reluarea studiilor. Mai multe țări (cum ar fi Pakistanul și Turcia) vor lua decizii referitoare la redeschiderea cursurilor la sfârșitul lunii mai, în timp ce altele (inclusiv Paraguay și Peru) vor lua o decizie doar în decembrie.

Redeschiderea economiei: între politică și sănătate publică?

Unii dintre consilierii economici ai președintelui Donald Trump au subliniat, duminică, importanța ca statele americane să deschidă mai multe întreprinderi și birouri chiar dacă inclusiv la Casa Albă au fost confirmate primele cazuri de COVID-19, forțând trei membri ai grupului de lucru coronavirus al administrației să se auto-carantineze. În tot acest timp, majoritatea americanilor ar opta pentru menținerea restricțiilor, în lipsa unor garanții legate de riscurile scăzute ale unei potențiale infectări.

Președintele și guvernatorii care vor decide redeschiderea economiei se confruntă atât cu presiuni mediatice, cât și cu presiuni venite din partea populației. Mai multă activitate economică și posibilitatea de a călătorii vor duce probabil la mai multe persoane infectate cu COVID-19. Însă restricțiile stricte cu care pot funcționa întreprinderile determină milioane de oameni să se alăture rândurilor șomerilor. Deciziile cu privire la rapiditatea deschiderii economiei vin la mai puțin de șase luni distanță de alegerile generale, iar administrația americană se confruntă cu perspectiva de a obține un nou mandat în mijlocul unei crize economice și de sănătate publică.

Va putea reporni economia României după 15 mai?   

În majoritatea țărilor afectate de criza COVID-19, această întrebare este adresată tot mai des experților de sănătate publică și mai puțin politicienilor sau economiștilor, ceea ce arată clar faptul că redeschiderea economiei ar trebui să țină cont, în primul rând, de siguranța cetățenilor.

În primul rând, întrebarea referitoare la când și cum va avea loc redeschiderea economiei nu ar trebui să revină economiștilor ci epidemiologilor și oficialilor de sănătate publică. Într-un moment ca acesta, cea mai bună politică de sănătate publică este cea mai bună politică economică. Cercetările arată că locurile care se angajează la măsuri agresive de distanțare socială mai devreme și pentru mai mult timp, nu au rezultate economice mai slabe în timpul pandemiilor. Odată cu dispariția riscului de îmbolnăvire, economiile țărilor care au implementat cu succes măsurile de limitare cresc mai repede (datorită gradului de încredere crescut al cetățenilor și datorită dorinței de a reveni la un stil de viață asemănător celui dinaintea crizei), în comparație cu economiile țărilor care au adoptat măsuri prea târziu sau le-au abrogat prea devreme și care prezintă un posibil risc de reîmbolnăvire.

La fel ca și în cazul altor țări, economia României se va redeschide complet doar atunci când majoritatea cetățenilor vor considera că este în siguranță să se întoarcă la locurile de muncă, la mall-uri aglomerate, la călătoriile cu avionul, metroul și autobuzul.

Bătălia împotriva COVID-19 a fost încă de la început bazată pe capacitatea de testare. Testarea în masă va putea spune cine are cel puțin o imunitate parțială, ceea ce va permite autorităților să evalueze riscurile apariției unui al doilea val de infectări și să limiteze numărul scenariilor în care economia României ar putea să fie pusă din nou, pe pauză.  

 

Surse:

https://www.cnbc.com/2020/05/12/coronavirus-some-asian-countries-see-second-wave-resurgence-in-cases.html

https://foreignpolicy.com/2020/05/09/coronavirus-pandemic-reopening-economy-life-after-lockdown/

https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/apr/16/when-is-the-right-time-to-reopen-the-us-economy-coronavirus-our-panelists-verdict

https://time.com/5834933/trump-advisors-reopening-states/

https://fortune.com/2020/05/11/us-economy-reopen/