Un al doilea val de Covid-19 trimite o mare parte din Europa înapoi în carantină. România se confruntă cu o nouă creștere a cazurilor de Coronavirus.

Un al doilea val de Covid-19 trimite o mare parte din Europa înapoi în carantină. România se confruntă cu o nouă creștere a cazurilor de Coronavirus. Cum afectează al doilea val economia?

Țările din întreaga Europă înregistrează o creștere a cazurilor de COVID după ce au încetinit cu succes rata de infectare de la începutul pandemiei. Marea majoritate a țărilor declară acum mai multe cazuri în fiecare zi decât în primul val de la începutul anului, inclusiv România. 

În timp ce numărul de infecții poate părea mai mare, s-ar putea ca creșterea capacității de testare să identifice mai multe cazuri zilnic. Vara aceasta, mulți români au considerat că viața revine din ce în ce mai mult la normal, astfel încât mulți dintre ei au plecat în concediu pe plajele românești sau grecești, iar cafenelele și terasele din țară erau pline, chiar dacă se aflau la o capacitate mult mai mică. 

La începutul lunii septembrie, pe măsură ce elevii români se întorceau la școală, infecțiile cu Coronavirus au început să crească. Cu toate acestea, Guvernul României a ales să reintroducă măsuri de distanțare socială doar în zonele cu rata de infectare mai mare de 3/1000 de locuitori.

Deși nu există nicio modalitate de a spune cu exactitate care vor fi daunele economice cauzate de pandemia COVID-19, mulți economiști sunt de părere că va avea un impact negativ sever asupra economiei mondiale, în special a României. Până la sfârșitul anului, se vor pierde mai multe venituri decât în orice altă perioadă din ultimul secol, arată economiștii. 

Aproximativ 94% din angajații din întreaga lume se află în țări care au închis locuri de muncă în ultima lună, iar unul din șase tineri la nivel global au rămas fără muncă de la începutul pandemiei, arată Organizația Mondială a Muncii. Gita Gopinath, membră a Fondului Monetar Internațional declară faptul că „Pentru prima oară de la Marea Depresiune, atât economiile avansate, cât și cele ale piețelor emergente vor intra în recesiune în 2020.”

Cu peste 300.000 de români care au solicitat amânarea ratelor până la finalul anului, rămâne de văzut dacă situația economică preconizată de analiștii internaționali va afecta atât capacitatea de plată a persoanelor fizice și juridice, precum și capacitatea de accesare a viitoarelor credite. 

Formular rapid de contact
Ai întrebări despre creditul tău? Contactează-ne!