Primele efecte ale crizei: America înregistrează un număr record de cereri de șomaj, salariile se reduc la nivel global

Efectele generate de criza COVID-19 în economie încep să fie resimțite atât în Europa, cât și pe celelalte continente. În ciuda măsurilor pregătite de guverne pentru sprijinirea companiilor, multe dintre ele au recurs la reduceri salariale și disponibilizări. America a devansat previziunile inițiale, ajungând la 10 milioane de cereri de șomaj.

Tăierile salariale și cererile de șomaj tehnic par să fie atât pe agenda companiilor private cât și a guvernelor. La nivel european, publicațiile media comunicau zilele trecute suspendarea a peste 50.000 de locuri de muncă, în urma anunțurilor făcute de retailerul global Debenhams și de compania aeriană British Airways. În ambele cazuri, peste 80% din angajații companiilor vor fi afectați de disponibilizări sau scăderi salariale (de peste 50%, în cazul piloților British Airways), care ar urma să dureze aproximativ 2-3 luni sau până la reluarea activității economice.

În ciuda mesajelor de încurajare transmise de administrația Trump, economia SUA este în continuă scădere, cu o rată a șomajului care a evoluat negativ de la 3.5% în luna februarie la 4.4%, la mijlocul lunii trecute. Pierderea locurilor de muncă afecteză puternic segmentul de vârstă 25-54 de ani, efectele crizei  având un impact puternic negativ asupra persoanelor care se apropie de vârsta pensionării, în contextul în care creșterile salariale și implicit creșterea contribuțiilor sociale pentru aceste persoane nu mai pot fi luate în calcul. Cel mai grav afectat sector este cel ospitalier (hoteluri și servicii conexe), care a pierdut 460.000 de joburi între februarie și martie. Pe locul doi se află segmentul educației (76.000 de joburi pierdute), urmată de servicii profesionale, retail și construcții. 

Pe cealaltă parte a globului, companiile indiene implementează deja politici de reducere de costuri și salarii, atât pentru pozițiile de top management cât și pentru cele din producție. La fel ca și în SUA, cele mai afectate sunt companiile aeriene, hotelurile și turismul. În segmentul consultanței și auditului financiar, salariile au scăzut cu 25%, în timp ce companiile din alte segmente propun angajaților tăieri de 30-50%, pentru a diminua numărul de disponibilizări.

Nu doar sectorul privat se confruntă cu diminuarea veniturilor. Paraguay este una dintre primele țări din America Latină care a anunțat tăierea salariilor funcționarilor publici cu 25%, eliminarea anumitor sporuri și plafonarea veniturilor la nivelul celor obținute de administrația prezidențială.

Contrar măsurilor aplicate de majoritatea țărilor, Noua Zeelandă a aprobat creșterea venitului minim garantat cu aproximativ 5 lei pe oră (1.2 dolari), implementarea măsurii fiind lăsată însă la latitudinea angajatorilor, care sunt obligați să ofere salarii mărite numai în contextul în care activitatea economică pe care o desfășoară le permite acest lucru. Guvernul va susține și aici salariile persoanelor aflate în șomaj tehnic, la un nivel de 80%.

În România, guvernul își păstrează estimările inițiale, potrivit cărora un milion de români ar putea beneficia de șomaj tehnic. Cei mai mulți angajați care au fost trimiși în șomaj tehnic provin din industria HoReCa (restaurante și baruri), cele mai multe cereri fiind înregistrate în județul Cluj (aproximativ 30.000).