"Prima Casă" devine "Noua Casă". Ce trebui să știi despre condițiile de creditare.

Guvernul a anunțat luna trecută începerea noului program „Noua Casă”, un continuator al programului „Prima Casă”, care le va permite românilor să cumpere case cu suprafețe mai mari, chiar dacă sunt deja proprietari. Programul pare să întindă o mână de ajutor românilor, deși sprijină indirect dezvoltatorii imobiliari, creșterea prețurilor și implicit, domeniul construcțiilor rezidențiale.

Potrivit proiectului publicat de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, programul va oferi două tipuri de credite : credite de pana la maximum 140.000 de mii de euro cu avans de 15% si o garantie de stat in valoare de 60% și credite de pana la 70.000 de euro cu un avans de 5 % si o garanție de stat de 50%. Spre deosebire de  „Prima Casă”, „Noua Casă” permite atât achiziția de imobile noi, cât și vechi (receptionate la terminarea lucrarilor de constructie cu mai mult de 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat). 

Criteriile de eligibilitate din programul „Prima Casă” par să fi rămas aceleași și pentru „Prima Casă”. În linii mari, pentru a solicita un împrumut, trebuie să declarați pe propria răspundere că nu dețineți o proprietate exclusivă (sau nici o locuință, împreună cu soțul sau soția, fie cumpărată, fie moștenită) fie că dețineți cel mult o locuinta în suprafață utilă mai mică de 50 mp. 

Pentru a putea aplica la programul Noua Casă, trebuie să aveți un venit lunar stabil, valoarea necesară a acestuia pentru a obține un împrumut fiind diferită, în funcție de creditul pentru care optați.  

Pentru un apartament de 80.000 euro achiziționat cu un credit pe o perioadă de 20 de ani cu avans de 15%, avansul ar reprezenta 12.000 euro, restul de plată de 68.000 euro fiind achitat prin credit. Într-un astfel de scenariu, rata lunară nu ar trebui să depășească 450 de euro. 

Un alt aspect important pe care nu trebui să îl omiteți dacă vreți să obțineți un credit nou este gradul de îndatorare, care nu poate să depășească 45% din nivelul salarial. Pe scurt, valoarea totală a ratelor pe care le plătiți lunar, rezultate din unul sau mai multe credite, nu pot depăși 45% din câștigurile lunare. Totodată, un grad de îndatorare apropiat de 45% ar putea să vă descalifice de la primirea unui astfel de credit.

 
Formular rapid de contact