Prețul utilităților scade, apartamentele se scumpesc în continuare

Ca urmare a creșterii producției interne, gazele de pe piața din România s-au ieftinit. Cu toate acestea, costurile de întreținere și mai ales de achiziționare a locuințelor au atins noi recorduri în luna august.

Ca urmare a creșterii producției interne, gazele de pe piația din România s-au ieftinit. Astfel, Ministrerul Energiei şi Mediului de Afaceri, a a emis un comunicat de presă din care reiese faptul că exporturile spre Ungaria de pe ruta Arad-Csanadpalota au fost reluate, după o pauză de aproximativ doi ani. 

Ministrul Energiei a declarat faptul că „la 1 iulie, piaţa gazelor s-a liberalizat şi s-a schimbat obligaţia de piaţă centralizată cu un gas release program, pe baza căruia preţul gazelor din România a fost legat de preţul bursei regionale de la Viena. Aşa cum am preconizat, oferta de gaze din România este mai mare decât cererea şi, evident, avem o ieftinire a preţului gazelor, ajungând sub preţul bursei de la Viena, astfel că fluxul de gaze este şi de ieşire din România”. „Preţul din iarna 2020 va fi mai mic decât 2019”.

Ministerul Energiei a mai declarat faptul că datorită unei schimbări din echipa de manageri, care a decis deschiderea unor noi sonde, producția de materie primă a Romgaz a crescut cu 10%. Astfel, conform graficelor ENTSO-G (reţeaua europeană a transportatorilor de gaze), exporturile au crescut de la zero la 4,749 milioane de kWh în data de 12 septembrie, iar în zilele ce au urmat, exporturile au continuat cu 5,086 milioane de kWh/zi, respectiv 5,085 milioane de kWh/zi. 

Cu toate acestea, costurile gazului nu par să aibă un impact nici asupra facturii la întreținere, nici asupra costului de vânzare sau cumpărare a imobilelor. Deocamdată, în ciuda anunțurilor făcute de autorități, majoritatea proprietarilor de imobile sunt mai preocupați de aspecte precum schimbarea furnizorului de utilități și costurile generale de întreținere ale locuințelor, în contextul apropierii sezonului rece.  

 

Formular rapid de contact