Germania anunță noi împrumuturi pentru combaterea efectelor COVID-19

Berlinul renunță la regulile fiscale rigide care au ghidat Europa și anunță împrumuturi de peste 120 miliarde de EURO, pentru salvarea economiei. 

Guvernul german urmează să aprobe împrumutul a mai mult de 150 miliarde de euro în perioada imediat următoare, ca parte a unui pachet cuprinzător de măsuri de urgente pentru a salva economia  de efectele brutale ale pandemiei coronavirusului. Astfel, una dintre cele mai critice voci ale Europei în ceea ce înseamnă limitarea deficitelor bugetare și a împtrumuturilor, va renunța la regulile fiscale stricte.

Berlinul va înființa, de asemenea, un fond de 500 de miliarde de euro, careva veni în sprijinul companiilor afectate de criza COVID-19, ceea ce înseamnă o intervenție radicală a statului în activitatea economiei de piață.

Operatorii din sectorul turismului și serviciilor sunt printre posibilii candidați pentru ajutorul de stat, deoarece aceștia se numără printre cei mai afectați de pandemia care a blocat o mare parte din Europa.

Grupul turistic și hotelier TUI a declarat că solicită ajutoare de stat pentru menținerea pe linia de plutire. Gigantul companiei aeriene germane Lufthansa a fost nevoit să-și restrângă majoritatea zborurilor în săptămânile următoare, deoarece mai multe țări, inclusiv Statele Unite, interzic călătoriile din și Europa.

Anunțul guvernului german vine într-o perioadă în care țări precum Marea Britanie sau Olanda au declarat că vor oferi resurse financiare companiilor pentru ca acestea să poată plăti salariile angajaților. 

 

Surse:

1.https://www.thelocal.de/20200321/german-plans-822-economic-aid-package-to-fight-virus-crisis

2.https://www.politico.eu/article/germany-forced-to-ponder-coronavirus-battle-without-merkel/

3.https://www.reuters.com/article/germany-debt/update-2-germany-prepares-150-bln-euro-emergency-budget-in-coronavirus-package-idUSL8N2BE0EV