De ce creditarea devine tot mai dificilă?

Cu o criză COVID-19 care pare a se prelungi pe o perioadă mai lungă decât cea preconizată inițial, atât instituțiile de credit bancare cât și cele nebancare se confruntă cu o serie de provocări nemaîntâlnite până acum. Chiar dacă dobânzile sunt mai ieftine ca niciodată, creditele devin mai greu de accesat. De ce?

În ultimele luni, creditorii ipotecari au înregistrat o creștere alertă a numărului de aplicații de refinanțare a creditelor, după reducerile succesive a ratelor dobânzilor, aplicate atât de băncile americane, cât și de cele europene. Această tendință va continua și în perioada următoare, în contextul în care mulți debitori doresc refinanțarea creditelor la dobânzi mai mici. Dobânzile și condițiile de creditare mai avantajoase obținute în această perioadă se traduc foarte simplu: rate mai mici și mai mulți bani rămași în cont la finalul lunii. 

Medicii, printre categoriile considerate vulnerabile

Pe de altă parte, potrivit ultimelor statistici, angajații din sectorul ospitalității și cel medical par a fi cei care prezintă riscul cel mai ridicat de imposibilitate de rambursare a creditelor.  Riscurile la care aceste categorii profesionale se expun zilnic prin activitatea pe care o desfășoară sunt luate în calcul de tot mai multe instituții bancare, atât în cazul refinanțării creditelor, cât și în cazul acordării de credite noi.  Mai multe segmente ale populației se găsesc în aceleași situații care sunt din ce în ce mai vulnerabile, cauzate de reducerea cererii de prestări de servicii, care afectează mai ales angajații companiilor mici și mijlocii. 

De ce creditarea devine tot mai dificilă?

Deși dobânzile bancare sunt la valori minime record, unii creditori au optat recent, în contextul riscurilor generate de pandemie, pentru cele mai stricte condiții de creditare din ultimii ani. Dacă doriți să accesați azi un credit, s-ar putea să fiți nevoiți să depuneți un avans de minim 30% din valoarea creditului sau să garantați creditul cu bunuri de o valoare mult mai mare. Din categoria creditelor acordare populației, creditele ipotecare au devenit cele mai greu accesibile. Astfel, există semne că atât instituțiile financiare bancare cât și cele nebancare încearcă să limiteze creditele noi și refinanțările. 

De regulă, consumatorul obișnuit are aproximativ trei cărți de credit, însă cei care doresc să adauge încă o opțiune de creditare s-ar putea să realizeze că creșterea gradului de creditare, în contextual pandemiei, este aproape imposibilă. În timpul recesiunilor economice, este obișnuit ca băncile și companiile financiare să își limiteze riscul punând mai multe restricții asupra creditelor nou acordate. 

Surse:

https://edition.cnn.com/2020/05/13/success/available-consumer-credit-coronavirus/index.html

https://fortune.com/2020/05/10/coronavirus-getting-a-mortgage-refinancing-credit-score/

https://www.cnbc.com/2020/05/19/you-might-not-get-approved-for-a-new-credit-card-right-now.html