Amânarea plății ratelor nu ne scutește de achitarea lunară a creditului!

Guvernul României a anunțat ieri că românii vor avea posibilitatea de a cere amânarea plății ratelor cu până la 9 luni, fără costuri suplimentare. Pentru moment, dobânzile vor trebui însă achitate la termen.

Potrivit declarațiilor președintelui Iohannis și ale ministrului de finanțe Florin Cîțu, guvernul va pregăti o ordonanță de urgență care să ofere atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, posibilitatea de a solicita amânarea plății ratelor pe o perioada de maxim 9 luni.   

Inițiativa legislativă pare destul de confuză momentan, în contextul în care reprezentanții asociațiilor de persoane cu credite în lei și valută nu pot spune momentan dacă ratele suspendate vor extinde perioada de achitare a creditului (cu 1, 2 , 3 sau 9 luni) sau dacă vor fi introduce în perioada de creditare deja agreată cu banca, ceea ce ar putea duce la o creștere a ratelor care urmează a fi plătite.

Cu toate acestea, aspectul cel mai important de care ar trebui să ținem cont este faptul cel legat de structura ratei bancare. Rata pe care o achităm lunar la bancă este compusă, în general, din două componente importante: partea de credit pe care o rambursăm și dobânda aferentă acestuia.  

Chiar dacă au existat câteva discuții în spațiul public referitoare la intenția statului de a acoperi o parte din dobânzi, deocamdată nu există o decizie clară în acest sens, ceea ce înseamnă că dobânzile aferente creditelor vor trebi să fie achitate în continuare.

În majoritatea cazurilor, cu precădere în primii ani de creditare, structura ratelor lunare este formată în proporție mare de dobânzi și comisioane ale băncii, partea de bani aferentă creditului propriu zis (cea de la plata căreia ar urma să fim scutiți) fiind extreme de mică.


Surse:

1.https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/bancile-vor-putea-amana-plata-ratelor-pentru-persoane-si-firme-regulile-anuntate-de-bnr.html

2.https://www.realitatea.net/stiri/actual/masuri-covid19-florin-citu-plata-ratelor-la-banci-va-fi-amanata-pana-la-sfarsitul-anului_5e7b16cacb2706745d56ccb2

3.https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/discutii-privind-amanarea-platii-ratelor-cine-ar-putea-beneficia-de-aceasta-masura-1277163