Crește ROBOR-ul, cresc și ratele?

ROBOR la 3 luni ajunge la un nou maxim de 4,56%. Raportat la august 2021, când ROBOR era cotat la 1,6%, indicele care influențează ratele românilor a crescut cu mai mult de 250%. Ce impact are ROBOR asupra ratelor?

Ce este ROBOR? ROBOR este un indicator care influențează dobânda la creditele lunare obținute în lei. Explicat foarte simplu, indicele ROBOR reunește ratele dobânzilor la creditele oferite de cele mai mari bănci din România. Pe scurt, ROBOR face o medie a dobânzilor la credite și oferă astfel o imagine a pieței de credite. Din păcate, creșterea ROBOR are un impact asupra tuturor creditelor din piață și semnalează faptul că băncile cresc treptat dobânzile la creditele noi sau la cele oferite până acum. Vestea proastă este că în contextul actual în care economia se confruntă cu o inflație tot mai mare, analiștii financiari preconizează o creștere și mai mare a indicelui ROBOR. 

 

Cum infleunțează ROBOR ratele lunare?

Într-o explicație și mai simplă, haideți să ne imaginăm ROBOR-ul ca un cost al banilor pe care fiecare bancă trebuie să îl plătească pentru a se împrumuta la rândul ei din alte surse. La fel ca și persoanele fizice, și băncile se împrumută de la alte bănci sau alte instituții financiare. 

Presupunem că ați obținut un credit cu o rată lunară de 2,000 de lei, cu un ROBOR de 1%. Într-un astfel de scenariu, 800 lei reprezintă plata efectivă a creditului iar 1,200 lei reprezintă dobânda, din care aproximativ 1,000 de lei reprezintă marja băncii și 200 lei reprezintă indicele ROBOR la 3 luni. 

Cu un ROBOR de 5%, rata voastră lunară crește la aproape 3,000 de lei. Deși sumele pe care le achitați pentru plata efectivă a creditului rămân neschimbate (respectiv 800 lei pentru rambursarea creditului și 1,000 de lei marja băncii), creșterea ROBOR mai adaugă 1,000 de lei la suma totală lunară care trebuie achitată spre bancă. 

Ce s-ar întâmpla cu un ROBOR de 10% la o rată lunară de 2,000 lei obținută în luna august 2021? Doar partea aferentă ROBOR ar fi de aproximativ 2,000 de lei, ceea ce ar duce rata lunară la aproape 4,000 lei. 

Întrebarea la care ar trebui să ne răspundem dacă avem credite cu dobândă variabile, influențată de ROBOR este cât de mult anticipează analiștii economici creșterea dobânzilor. 

Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să afli mai multe despre creditul tău, hai în grupul nostru de Facebook

Formular rapid de contact

Ai întrebări despre creditul tău? Contactează-ne!