Cele 4 scenarii ale unei mari recesiuni în SUA. Bloomberg: șansele sunt de 53%.

În criza din 2008, cu o economie intactă, piețele de credit au fost cele care s-au oprit și au generat scăderile din piață. Situația pare mult mai gravă astăzi, cu milioane de angajați obligați să intre în șomaj și companii care își închid activitatea. Ce urmează?

Potrivit celor de la VOX și lui Mark Zandi, economist șef la Moody’s Analytics, “acesta este un tsunami economic. Distanțarea socială este distanțarea economică. Oamenii înceteză să meargă la magazine, la restaurante, la locurile de muncă, insistăm să nu mai muncească, să producă sau să cumpere bunurile de care au nevoie.  Pentru a încetini o pandemie, forțăm o recesiune, poate o depresiune.”

Cele 4 valuri ale recesiunii
 

Primul val 

Ceea ce vedem acum, atât în Statele Unite ale Americii, cât și în Europa, pare a fi doar începutul unei crize însă de o amploare mult mai mare decât cea din 2008. În istoria economică recentă, economia nu s-a mai oprit niciodată atât de brusc , ceea ce nu permite analiștilor financiari nici măcar o comparație cu alte scenarii similare.  Săptămâna trecută, Goldman Sachs a făcut o analiză a evoluției PIB-ului american. Acesta ar urma să scadă cu cel puțin 24%, ca urmare a primului val care a început în urmă cu trei săptămâni și a dus la blocarea economiei. 

 

Al doilea val 

Însă oprirea economiei duce inevitabil la pierderea locurilor de muncă. În al doilea val, cel în care ne aflăm acum, cererile de încetare a contractelor de muncă și de șomaj vor începe să crească. Estimările Goldman Sachs oferă o cifră de peste două milioane de șomeri la nivelul Statelor Unite, în timp ce în România, autoritățile se pregătesc pentru un scenariu economic imediat cu aproximativ un milion de șomeri.  Raportat la o forță de muncă de aproximativ 158 de milioane de americani, numărul posibil de șomeri nu pare unul apocaliptic însă în cazul României, forța de muncă activă este de mai puțin de 9 milionane. Concluzia? O putem trage și singuri.


Al treilea val 

Al treilea val, potrivit lui Zandi, presupune panica economică. Economia mondială va fi un dezastru pentru cei care se află la pensie sau se pregătesc să părăsească piața muncii. Tot ce au muncit într-o viață se poate prăbuși în câteva săptămâni. Nu vor mai fi nici dornici, nici capabili să mai cheltuie bani pe proprietăți sau bunuri. Spre deosebire de unele opriri economice directe, care se vor repune în mișcare atunci când situația va reveni spre normal, reticența lor de a cheltui va încetini creșterea economică o lungă perioadă de timp după încheierea crizei directe.


Al patrulea val 

În al patrulea val, marile companii nu vor mai investi în deschiderea de noi fabrici sau extinderea producției, unul din motive fiind că piața nu o va mai cere. 


Modelul Bloomberg

În acest context, Bloomberg a creat un model economic pentru a determina șansele de recesiune din America. Șansele unei recesiuni în următoarele 12 luni sunt acum de 53%, cele mai mari de când SUA au ieșit din recesiune iunie 2009 și cu 24% mai mari decât cele din luna februarie. 

În modelul propus de Bloomberg, cel mai important parametru premergător crizei este rata șomajului, o rată care va crește cu siguranță în ultimele luni, atât în SUA, cât și în România. 

Surse:

1.https://ec.europa.eu/eures/main.jspcatId=9545&countryId=RO&acro=lmi&lang=en&regionId=RO0&nuts2Code=%20&nuts3Code=&regionName=National%20Level

2.http://www.ziare.com/violeta-alexandru/ministrul-muncii/guvernul-e-pregatit-ca-un-milion-de-romani-sa-intre-in-somaj-tehnic-impactul-ar-fi-de-4-miliarde-de-lei-1603902 

3.https://www.statista.com/statistics/269959/employment-in-the-united-states/

4.https://www.bloomberg.com/graphics/us-economic-recession-tracker/

5.https://fortune.com/2020/03/16/great-recession-2020-stock-market-crash-2008/

6.https://www.vox.com/2020/3/23/21188900/coronavirus-stock-market-recession-depression-trump-jobs-unemployment

7.https://www.cnbc.com/2020/03/11/economist-alan-blinder-says-the-us-is-probably-already-in-recession.html

8.https://www.cnbc.com/2020/03/14/goldman-thought-economy-was-recession-proof-in-january—it-wasnt.html