Ce sunt creditele neperformante? Cum știi dacă ai un astfel de credit?

La mijlocul anului trecut, multe din băncile comerciale erau speriate de riscul creșterii ratei creditelor neperformante, preconizând un an dificil pentru persoanele și companiile cu împrumuturi. Ce sunt însă creditele neperformante și cum le evităm?

Un credit neperformant este un credit pentru care înregistrați întârzieri la plată mai mari de 90 de zile. Dacă ați împrumutat bani de la bancă cel puți o dată în viață, probabil că termenul de 90 de zile de întârziere la plata ratelor vă sună cunoscut. Majoritatea instituțiilor financiare, fie ele din România sau din străinătate, se ghidează după cele 3 luni de neplată a ratelor la credit pentru a declara un credit ca fiind neperformant. 

Creditele neperformante sunt o problemă destul de mare pentru bancă deoarece acestea indică, pe de o parte, lipsa capacității de plată a creditului și, pe de altă parte, afectează capacitatea băncii de a oferi credite noi. Pe scurt, banca se așteaptă să primească, lunar și fără întârziere, suma de bani pe care o datorați, în așa fel încât să poată folosi banii respectivi pentru a oferi noi credite. Orice întârziere a plății ratelor cu mai mult de 90 de zile reprezintă astfel un risc pentru orice bancă. După cele 3 luni de întârziere, riscul neachitării ratelor este transferat persoanei care s-a împrumutat, sub forma riscului de executare silită

În cazul în care o bancă deține un număr semnificativ de credite neperformante, această riscă să își diminueze profitul dar și capacitatea de a atrage clienți noi sau de a oferi credite pe termen scurt și mediu. 

Cum în perioada pandemiei firmele și persoanele fizice au acumulat datorii și au solicitat amânarea plății ratelor, se pune întrebarea care va fi rata creditelor neperformante la nivelul economiei românești anul acesta. Rămâne de văzut cum vor reuși băncile să sprijine companiile, dar și persoanele fizice care întâmpină întârzieri la plata ratelor, să evite executarea silită. Scenariile pregătite de bănci la începutul anului 2020 preconizau niveluri ale ratei insolvenței asemănătoare chiar cu cele din urmă cu 10 ani, cu un număr cuprins între 60.000 și 100.000 de companii care vor trebui să facă restructurări de activitate și personal. 

Dacă la debutul pandemiei statul a implementat o serie de măsuri care să sprijine economia, relaxarea măsurilor și ieșirea treptată din pandemie va pune presiune pe persoanele fizice și juridice care vor fi nevoite să se redreseze financiar cât mai repede posibil pentru a putea achita, în regim normal, lunar, ratele bancare.  


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să afli mai multe despre creditele neperformante, hai în grupul nostru de Facebook

 

Formular rapid de contact

Ai întrebări despre creditul tău? Contactează-ne!