Cât de puternic va fi România lovită de criza economică în 2020?

Cu toate sectoarele economiei oprite brusc, Europa și România riscă să nu poată evita criza economică. Potrivit analiștilor financiari, Produsului Intern Brut al României ar urma să scadă cu 20%, urmând modelul altor țări.

Puternic lovită de criza COVID-19, Italia pare să fie prima țară din Uniunea Europeană care a intrat în recesiune economică. Cele mai afectate părți din Italia se află în nordul țării, regiune considerată centrul economic al acesteia. Pe măsură ce autoritățile de la Roma impun restricții tot mai mari pentru a opri contagiunea, creșterea economică scade în continuare, în timp ce cheltuielile guvernului italian cresc dramatic. Guvernul italian, la fel ca și celelalte guverne europene, are nevoie de bani pentru a menține spitalele funcționale, pentru  a ajuta familiile să își plătească creditele ipotecare și pentru a sprijini companiile. 

Un răspuns la nivel european, cu privire la sprijinul financiar oferit țărilor care riscă să intre în recesiune era așteptat să fie oferit la finalul săptămânii însă liderii europeni, mai exact Germania și Olanda, au refuzat să susțină împărțirea costurilor pandemiei între statele membre. Așadar, fiecare țară va trebui să găsească propriile soluții pentru evitarea crizei economice. 

În criza financiară din 2008, Grecia a fost primul stat european care a intrat în recesiune, afectând întreaga Europă. Astăzi, o criză economică pornită din Italia va avea șanse minime să ocolească România. 

Efectele viitoarei crize economice se fac simțite tot mai des și în America, acolo unde bursele, în ciuda unor creșteri modeste înregistrate în ultimele zile, au scăzut ieri puternic, acțiunile pierzând marjele de profit câștigate recent. 

În acest context economic și pe fondul reducerii cererilor de servicii și mărfuri pe piețele europene de care depinde, România pare a urma să intre inevitabil în recesiune, scăderea economică fiind preconizată de unii specialiști să ajungă chiar și până la 20% din PIB, în comparație cu trimestrele anterioare.  

Surse: 

1. https://www.washingtonpost.com/politics/2020/03/25/coronavirus-has-thrown-italy-into-an-economic-crisis-european-union-may-be-one-soon-too/ 

2. https://foreignpolicy.com/2020/03/17/coronavirus-germany-merkel-eu-legacy/

3. https://www.nytimes.com/2020/03/09/business/europe-recession-coronavirus.html

4. https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/recesiunea-e-iminenta-bancherii-estimat-isi-reveni-economia-romaniei-1_5e7df2835163ec42713b5f1a/index.html