America estimează cea mai mare rată a șomajului din istorie

În plină criză COVID-19, SUA estimează că pierderile viitoare de locuri de muncă vor fi mai mari decât în orice altă criză din istorie.

Atunci când daunele pe care le produce coronavirusul pe piața locurilor de muncă din SUA devin mai clare, s-ar putea ca acestea să fie mult mai dure decât tot ce a văzut continentul nord american până acum. Judecând după numeroase prognoze din partea economiștilor, avalanșa de cereri de șomaj tehnic din parte companiilor va înregistra cu ușurință recordul absolut, într-o singură lună.

Pentru a încerca o limitare a efectelor economie a crizei, președintle american Donald Trump a anunțat ieri intenția de a redeschide economia Statelor Unite ale Americii până la mijlocul lunii aprilie, în ciuda tuturor criticilor aduse de specialiști din domeniul sănătății care avertizează că o astfel de decizie ar putea arunca SUA într-o criză și mai acută. Declarația a fost făcută în timp ce Congresul SUA se apropia de finalizarea unui proiect de legi de stimulare economică, așteptat să aducă în economia americană 2 miliarde de dolari. Primarul New York-ului, unul dintre cele mai grav orașe lovite de criza COVID-19, l-a contrazis direct pe președinte, insistând că lucrurile se vor agrava.

În tot acest timp, americanii sunt în așteptarea ajutoarelor de șomaj, deoarece sistemele de șomaj de stat se adaptează la niveluri record ridicate ale creanțelor în urma noului coronavirus.

Pe de altă parte, David Tepper, unul dintre cei mai celebri manageri de fonduri speculative din SUA care s-a făcut remarcat în perioada crizei din 2008, spune că nu este nimic în neregulă cu scăderea acțiunilor care au cunoscut o tranzacționare brutală în ultima lună, pe fondul temerilor crescânde centrate pe impactul economic al pandemiei coronavirusului. Cu toate acestea, managerul și miliardarul american spune că parlamentarii americani și administrația Trump trebuie să acționeze rapid pentru a stabiliza economia și a atenua daunele cauzate de COVID-19. 

 

Surse:

1. https://www.marketwatch.com/story/man-who-scored-big-wins-during-the-2008-financial-crisis-says-the-stock-market-could-be-near-a-bottom-if-us-gets-a-coronavirus-recovery-plan-2020-03-23

2.https://news.sky.com/story/coronavirus-donald-trump-wants-us-economy-to-open-by-easter-11963215

3. https://www.nbcbayarea.com/news/coronavirus/coronavirus-pandemic-latest-stimulus-package-equipment-shortage/2260501/

4. https://www.wsj.com/articles/surge-in-unemployment-claims-sparks-delayed-checks-amid-coronavirus-crisis-11585059384 

5.https://www.vox.com/policy-and-politics/2020/3/24/21191075/coronavirus-recession-worker-layoffs-unemployment-economy-restaurants-stimulus-bill

6.https://www.cnbc.com/2020/03/20/the-upcoming-job-losses-will-be-unlike-anything-the-us-has-ever-seen.html