Amânarea ratelor, aprobată. Cine sunt beneficiarii?

Discutată încă din octombrie 2020, prelungirea suspendării ratelor la credit a fost aprobată de către Guvern. Ordonanţa de urgență prevede amânarea plății ratelor la bancă pentru încă maximum 9 luni. Solicitările pot fi depuse atât de persoane fizice cât și juridice până la 15 martie 2021. Cum știi dacă ești printre beneficiari ?

Potrivit premierului Florin Cîțu, ordonanța care prelungește amânarea ratelor “este o ordonanță la care s-a lucrat în timp record, o ordonanță pe care o așteaptă foarte mulți români, este vorba despre modificarea OUG 37 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordare de instituții de credit și instituții financiar-bancare anumitor categorii de debitori. Este vorba de prelungirea amânării plății ratelor la bancă. EBA (European Banking Authority – Autoritatea Bancară Europeană) a venit cu explicații și acum putem spune că nu există limite pentru cei care pot să solicite. Da, maxim este 9 luni de zile. Dacă ai avut 9 luni de zile ratele amânate, nu mai poți să prelungești dar ceilalți pot să meargă până la 9 luni de zile. ” 

Pe scurt, guvernul propune prelungirea amânării ratelor însă doar pe o perioadă maximă de 9 luni de zile de la data aprobării cererii de amânare. Astfel, noile prevederi se adresează persoanelor care fie nu au solicitat suspendarea ratelor până acum, fie au beneficiat de această măsură pentru mai puțin de 9 luni. În cazul ultimului scenariu, dacă ați solicitat amânarea ratelor în septembrie 2020, veți plăti primele rate abia la mijlocul anului. Dacă ați beneficiat însă de scutirea de la plata ratelor din luna aprilie 2020, luna ianuarie 2021 este ultima lună în care nu veți fi nevoiți să achitați ratele. 

Ce se întâmplă cu creditele de luna viitoare ?

Tot în baza declarației primului ministru, “solicitările pentru suspendarea plății obligațiilor pot fi transmise creditorului până la data de 15 martie 2021, acesta urmând a efectua analiza și emite decizia până la cel târziu 31 martie. Condițiile rămân cam aceleași, debitorii trebuie să declare pe propria răspundere scăderea veniturilor încasărilor cu minim 25% în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată raportate la perioada similară a anului anterior. Sunt aceleași condiții, nu se schimbă aproape nimic, doar că prelungim perioada și cei care au optat pentru mai puțin de 9 luni pot acum să meargă până la 9 luni de zile”, a concluzionat premierul Cîțu. 

Ce presupune cererea de suspendare a plății ratelor ?

În general, fiecare bancă sau instituție financiară pune la dispoziția clienților o cerere de suspendare a plății ratelor (astfel de modele de cereri se pot găsi online, pe site-urile majorității băncilor din România), cerere care trebuie completată cu numele, prenumele, CNP-ul, detaliile aferente contractului de creditare/împrumut și motivul pentru care se solicită suspendarea ratelor, precum și perioada. După depunerea cererii, banca este obligată să o evalueze și să ofere un răspuns în cel mai scurt timp posibil. 

 
Formular rapid de contact
Ai întrebări despre creditul tău? Contactează-ne!​