6 pași pentru darea în plată. Care e reacția băncilor?

Recent promulgată de președintele Iohannis, legea dării în plată urmează să producă primele efecte odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Vestea bună este că beneficiarii pot, în anumite condiții, să dea în plată imobilele cumpărate prin contractarea unor credite în valută. În acest context, câteva bănci au publicat deja procedurile dării în plată, care par însă destul de complicate.

Mult așteptata LEGE nr. 52 din 13 mai 2020 (pentru modificarea și completarea Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite) sau așa numita lege a dării în plată a fost aprobată de Parlament și promulgată de președinte. Astfel, românii cu credite în valută care au înregistrat creșteri de peste 50% pe decursul a trei luni calendaristice pot considera situația în care se află ca fiind una de impreviziune și pot solicita băncii închiderea creditului ipotecar, prin oferirea spre bancă a garanției imobiliare. 

Drumul lung de la darea în plată la închiderea creditului

Odată cu apariția legii, băncile sunt obligate să publice condițiile oficiale în care persoanele cu credite ipotecare pot să facă uz de darea în plată. Deocamdată, doar câteva bănci au publicat pașii care trebuie urmați și condițiile de eligibilitate pentru predarea creditelor. 

Astfel, în cazul în care aveți un împrumut oferit de o bancă comercială, pentru a putea beneficia de darea în plată trebuie să aveți un contract pentru achiziționarea, construirea, extinderea, modernizarea, amenajarea sau reabilitarea unui imobil, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, dar care este garantat cu cel puțin un imobil având destinația de locuință iar suma maximă a creditului la data semnării contractului de credit să nu depășească echivalentul în Lei a 250.000 EUR. Darea în plată se poate realiza atât de dumneavoastră, cât și de giranți.

6 pași ai procesului de dare în plată

1. Potrivit unor bănci comerciale, procedura de dare în plată presupune, în primă fază, notificarea băncii de către creditor, prin intermediul unui notar public, a unui avocat sau executor judecătoresc. 

2. Odată transmisă cererea și semnat acordul de bază referitor la intenția de dare în plată a unui imobil, banca va analiza solicitarea depusă. 

3. În tot acest timp, banca suspendă orice îndatorire a creditorului de a achita ratele spre debitor, precum și executarea silită, până la soluționarea dosarului. 

4. Pentru a putea transfera imobilul spre o instituție bancară, acesta trebuie să fie liber de orice tip de obligații pecuniare și nepecuniare (exemplu: plata întreținerii, a impozitului pe clădiri, datorii către bugetele locale etc.)

5. În cazul în care decizia băncii sau a instanței de judecată permite preluarea imobilului de către debitor, acesta va trebui să fie predat în cel mai scurt timp posibil către bancă (în aceeași zi, indiferent dacă acesta este ocupat de către proprietar, chiriaș sau orice alt ocupant). 

6. Odată cu preluarea imobilului, banca va închide linia de creditare și va suspenda raportările către Biroul de Credit. 

Darea în plată și criza COVID-19 au scumpit deja creditele ipotecare, una din cele mai mari bănci din România anunțând zilele trecute majorarea avansului la creditele pentru locuințe de la 15% la 35%. Rămâne astfel de văzut dacă darea în plată va produce și alte efecte majore pe piața creditelor.  Pe de altă parte, în cazul în care decizia de dare în plată nu este favorabilă creditorilor, aceștia vor trebui să achite în termen de maxim 30 de zile atât ratele neplătite în perioada procesului, cât și cheltuielile de judecată. 

 
 
Surse: