20 de milioane de americani fără loc de muncă, în mai puțin de o lună. Ce urmează?

Puternic afectată de criza COVID-19, economia americană a înregistrat un nou maxim istoric al cererilor de șomaj. Potrivit economiștilor, 30 de milioane de americani au rămas deja fără locuri de muncă.

Evoluția negativă a economiei a depăsit estimările specialiștilor, care încă de la începutul crizei preconizau un impact major asupra pieței americane a muncii. Dacă la începutul lunii aprilie numărul de șomeri era de aproximativ 10 milioane ( subiectul pe larg, tratat aici https://preluarecredite.ro/primele-efecte-ale-crizei-america-inregistreaza-un-numar-record-de-cereri-de-somaj-salariile-se-reduc-la-nivel-global/  ) cifrele anunțate de oficialii americani pentru finalul lunii depășesc previziunile anterioare: 30 de milioane de americani rămași fără joburi.  20 de milioane de americani au rămas fără joburi în mai puțin de o lună. 

Oprirea bruscă a economiei, începând cu a doua jumătate a lunii martie, a dus la un număr fără precedent de disponibilizări sau cereri de șomaj și este de așteptat să ducă numărul de persoane care solicită asistență din partea statului la peste 30 de milioane. În primele 5 săptămâni de la închiderea economiei americane, 26.4 milioane de cereri au fost depuse și aprobate de autoritățile federale.

Încă de la începutul crizei COVID-19, presa americană a dezbătut pe larg subiectul șomajului și al impactului pe care pierderea masivă a locurilor de muncă îl va avea după ridicarea restricțiilor. O analiză amplă a acestui, realizată de publicația Forbes, a dedicat o serie de articole problemelor ridicate de criză și  previzionează un scenariu și mai delicat pentru SUA: 47 de milioane de locuri de muncă pierdute în prima jumătate a anului. Procentual, cele 47 de milioane de locuri de muncă ar însemna o rată a șomajului de 32,1%, cu mult peste rata de șomaj de 24,9% din perioada cea mai grea a Marii Depresiuni. Mai mult, potrivit publicației, angajații din sectoarele care necesită contact direct de la persoană la persoană prezintă un risc ridicat în a își pierde locul de muncă ca urmare a crizei.

Majoritatea economiștilor se așteaptă ca reangajările să aibă loc într-un ritm mult mai lent decât cel al disponibilizărilor. Într-un scenario propus tot de către cei de la publicația Forbes, în cazul repornirii economiei americane, la finalul anului aproape 12 milioane de oameni, sau aproximativ 7% din forța de muncă vor fi încă șomeri. Astfel, rata totală a șomajului la finalul anului ar fi de peste 11%, cu mult peste cea de 3.5% înregistrată la finalul anului 2019. 

 
Serviciile noastre dedicate IMM-urilor